Кметът на бразилския град Рио де Жанейро Едуарду Паеш обяви в четвъртък отмяната на тазгодишния карнавал поради пандемията COVID-19.

"Никога не съм крил страстта си към карнавала и ясната визия, която имам за икономическото значение, което това културно събитие има за нашия град. Струва ми се обаче безсмислено да си представям, че ще имаме условията да проведем карнавал през юли", написа Паеш в профила си в Twitter.

Бразилия стартира имунизацията, въпреки проблемите с вноса на ваксини

Бразилия стартира имунизацията, въпреки проблемите с вноса на ваксини

По-голямата част от 26-те щата на Бразилия все още не са получили пратки

Първоначално карнавалът беше насрочен за 13-16 февруари, но бе отложен за средата на годината поради пандемията. "Това тържество изисква голяма подготовка от страна на публичните органи и гилдиите и институциите, свързани със самба. Нещо невъзможно да се направи в този момент", каза Паеш.

Бразилия одобри две ваксини срещу COVID-19

Бразилия одобри две ваксини срещу COVID-19

Бразилия в момента има 6 милиона дози от ваксината CoronaVac

Кметът обаче увери, че при масовата имунизация срещу COVID-19, през 2022 г. ще могат да празнуват така, която заслужават.

Карнавалът в Рио де Жанейро се счита за най-голямото подобно събитие на открито в света, привличащо стотици участници и милиони посетители годишно - както бразилци, така и чужденци.

Бразилия е на челните места по заболеваемост и смъртност от коронавирус.