Китайското правителство обяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на извършените от Япония зверства на китайска земя преди и по време на Втората световна война в сравнение с хвърлената над Хирошима атомна бомба, пише „Ню Йорк Таймс”.

Припомняме, по-рано днес американският президент Барак Обама стана първият действащ държавен глава на САЩ, който посети Хирошима във връзка с пуснатата бомба в края на Втората световна война.

Обама почете Хирошима - с венци, но без извинения
Обновена

Обама почете Хирошима - с венци, но без извинения

Историческо посещение на действащ американски президент

Китайски учени са установили, че японски войници са убили 300 хиляди души по време на окупацията на Нанкин през 1937 година. Японските историци съобщават за по-малък брой убити, но всички източници признават, че са избити десетки хиляди хора.

Хирошима заслужава внимание, но още повече ние не трябва да забравяме Нанкин, каза външният министър на Китай Ванг И. Жертвите заслужават съчувствие, но извършителите никога не трябва да бягат от отговорностите си, добави бившият посланик на Китай в Япония, който беше попитан да коментира посещението на Обама.

Пекин отдавна притиска Токио да се извини за действията си през Втората световна война, което води до напрежение между двете държави вече десетилетия.

Вчера японският премиер Шиндзо Абе поднесе „искрени съболезнования” за загиналите, но според китайски коментатори изявлението му не е искрено и не е достатъчно.

В същото време китайската държавна медия „Синхуа” пише, че „японското правителство се опитва да използва историческото посещение (на Обама, бел.р.), за да подчертае образа на Япония на „жертва на войната”, докато омаловажава ролята си на агресор през Втората световна война”.

Изданието отбелязва, че посещението на Обама не трябва да бъде използвано като случай за замазване на престъпленията на Япония.