"Ислямска държава" - ДАЕШ отрича да има общо със самоубийствен атентат срещу управляващия съвет на бунтовниците в Идлиб в северозападната Сирия, съобщава "Амак", цитирани от "Ройтерс".

"Експлозията, насочена към сградата на "Правителството на Спасението" на милицията "Хаят Тахрир ал Шам" в Идлиб във вторник, не е свързана с бойци на Ислямска държава", коментира агенцията на джихадистите.

ДАЕШ много рядко отрича извършване на нападения.

Идлиб и съседните райони в северозападната Сирия са последната крепост на бунтовниците, които са срещу президента Башар ал-Асад от 2011 г. Тахрир ал-Шам завзе контрол над голяма част от Идлиб, след като този месец се сблъска с бунтовници, подкрепяни от Турция.

Кюрди: Тръмп не изтегля войски от Сирия

Кюрди: Тръмп не изтегля войски от Сирия

Опозицията не иска да сложи оръжие

Никоя друга група не е поела отговорност за взрива във вторник. През последната година има чести бомбени атентати и стрелба срещу служители от бунтовническите групи в Идлиб.

"Правителството на Спасението" управлява областите, държани от Тахрир ал Шам, джихадистки съюз, който включва бившия сирийски филиал на Ал Кайда, Фронт Нусра.

Военният наблюдател от "Сирийската обсерватория за правата на човека", коментира, че при взрива е загинал един човек и са ранени трима, а ДАЕШ са вероятните извършители.

ДАЕШ загуби почти цялата си територия в Сирия, но все още поема отговорност за поредица от бомбени атентати, насочени срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция в Североизточна Сирия.

САЩ: ДАЕШ загуби 99,5% от територията си в Сирия

САЩ: ДАЕШ загуби 99,5% от територията си в Сирия

До седмици групировката окончателно ще бъде изтласкана