Френският военен министър Жан-Ив льо Дриан обяви, че ДАЕШ („Ислямска държава”) се разпростира от либийското крайбрежие до вътрешността на страната с ясната цел да заграби петролните находища, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

„Те са в Сирт, окупираната от тях територия се разшири с 250 километра по крайбрежието, но започнаха да навлизат във вътрешността и да бъдат изкушавани от достъпа до петролните кладенци и резерви”, изтъкна министърът пред радио RTL.

Коментарът на министъра идва след подкрепата на световни сили за формиране на национално правителство на единството в Либия за спиране на терористичната организация.

17 държави и 3 организации подкрепиха споразумението в Либия

17 държави и 3 организации подкрепиха споразумението в Либия

Това заяви италианският външен министър Паоло Джентилони след конференцията за Либия

Очаква се мнозинството представители на двете враждуващи правителства в Либия да подпишат споразумение за единство на 16 декември. Представители от 17 държави, включително Египет, Германия, Русия, Турция и Китай подписаха съвместна декларация, в която призовават за незабавно примирие и обещание да спрат контактите с фракции, които не са подписали споразумението. 15 либийци от различни групи също присъстваха на срещата.

В северноафриканската страна има около 3 хиляди джихадисти от ДАЕШ, предимно в централния град Сирт.

Изготвеното с посредничеството на ООН споразумение ще позволи на новото либийско правителство да поиска военна помощ от международната общност за борба с терористичната организация.