ДАЕШ („Ислямска държава”) заплаши да унищожи затвори в Саудитска Арабия, в които са държани екстремисти, след като Рияд екзекутира 47 души, включително 43-ма от „Ал Кайда”, съобщава Ройтерс.

Терористичната организация, която многократно пое отговорност за извършени нападения в монархията и засили присъствието си в съседен Йемен, е набелязала затворите al-Ha'ir и Tarfiya, в които има много затворени поддръжници на „Ал Кайда” и ДАЕШ.

Саудитска Арабия екзекутира 47 души

Саудитска Арабия екзекутира 47 души

Сред екзекутираните е и известният шиитски духовник

„ДАЕШ винаги се опитват да освободят затворници, но ние установихме, че разрешаването на проблемите със затворите няма да се случи, докато не се унищожи управлението на тираните и след това техните затвори да бъдат унищожени и сринати със земята”, отбелязват от организацията в статия, публикувана в интернет пространството.

През юли 2015 година поддръжник на ДАЕШ взриви кола бомба на контролен пункт край затвора al-Ha'ir, намиращ се до Рияд.

Въпреки че ДАЕШ и „Ал Кайда” са врагове, които взаимно си осъждат идеологиите, двете групировки разглеждат като враг монархията, която ги е обявила за терористични организации и е затворила хиляди техни симпатизанти.

Извършените в събота масови екзекуции доведоха до ескалиране на напрежението с шиитски Иран, след като сред екзекутираните имаше четирима шиитски мюсюлмани, включително известния духовник Нимр ал Нимр.

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Отношенията между двете страни

От ноември 2014 година ДАЕШ са избили повече от 50 души в Саудитска Арабия при серия бомбени атаки и въоръжени нападения. По-голямата част от загиналите са шиити, но също има служители на силите за сигурност.