Китайското правителство направи живота на тибетците „ад на Земята" през последния половин век, след като се провали в опита си отново да ги управлява.

Това каза Далай Лама по повод 50-годишнината от тибетското въстание в Китай през 1959 г.

Тези 50 години донесоха неизказани страдания и унищожение на страната и населението на Тибет, заяви 71-годишният духовен водач от Дхармсала, Индия.

Днес религията, културата, езикът и идентичността се приближават до унищожение. На кратко народът на Тибет е смятан за престъпник, които заслужава да бъде осъден на смърт.

Китайските власти от своя страна приписват 50-годишния конфликт на Далай Лама.

Постигане на независимост от Тибет е невъзможно и никакъв опит да се постигне полу-независимост или „висока степен на автономия" няма да доведе до успешен край. Това гласи позицията на Китай изразена в началото на месеца в официално изявление на канцеларията на Държавния съвет на Китай.

Не се съмнявам, че справедливостта ще възтържествува в Тибет, защото ние ще оцелеем, ако продължаваме да следваме пътя на истината и да се възпротивяваме на насилието, заяви от своя страна Далай Лама.

Въстанието от 1959 година беше смазано от китайските власти, правителството бе разпуснато, а от тогава Далай Лама живее в изгнание в Индия.

По време на окупацията в Тибет са убити 1 000 000 души, разрушени са 6 000 манастира. Далай Лама е принуден да напусне страната си. Последван е от около 100 000 души. И до ден днешен живее в Дхарамсала, Индия.

Във връзка с 50-годишнината от Тибетското въстание Китай засили граничния контрол в Тибет.