Кметът на турската столица Анкара подаде оставка на фона на растящия натиск от президента Реджеп Ердоган над местни представители на властта преди изборите през 2019 г., съобщава ДПА.

Мелих Гьокчек, кмет на втория най-голям град в страната от 1994 г., обяви тази седмица, че ще напусне ръководния пост. Така той става петият кмет от управляващата Партия на справедливостта и развитието, който напуска местното управление след натиск от върха.

Кметът на Истанбул подаде оставка

Кметът на Истанбул подаде оставка

Кадир Топбаш благодари на всички, които са работили с него

"Изпълнявам молбата на Реджеп Ердоган", каза Гьокчек по време на реч в Анкара и поясни, че "не защото мисля, че не съм успешен, а защото съм уморен".

Наскоро кметът на Истанбул също подаде оставка.

Отделно централното правителство поема контрол над десетки кюрдски общини в югоизточната част на Турция, обвинявайки кметовете за връзки с тероризъм. На техните места са назначени хора от управляващата партия.

Една трета от населението сега живее в райони без народно избрани кметове.

69-годишният Гьокчек е известен с популизма и с шокиращите си коментари. Веднъж той заяви, че враговете на Турция предизвиквали изкуствени земетресения, за да навредят на икономиката. Бившият кмет на Анкара описва интернет гиганта Google като най-голямата разузнавателна агенция в света. Според него проповедникът Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция за неуспешния опит за преврат през миналата година, контролира последователите си с духове.

Гьокче обяви в профила си в "Туитър", че подава оставка след дълги разговори с Ердоган.