Малка датска партия заплашва да оттегли подкрепата си за правителството на страната, което вероятно ще доведе до предсрочни избори, ако премиерът Ларс Льоке Расмусен не поиска оставката на министър, съобщава „Франс прес”.

Искането е свързано със спор около реформирането на селското стопанство.

Консервативната народна партия, която има само 6 места в парламента, но подкрепата за правителството е от изключителна важност, обяви, че е изгубила доверие в министъра на околната среда Ева Хансен.

Казах на Расмусен, че подкрепям правителството и желая да останем, но Льоке има министър, към който ние повече нямаме доверие, каза лидерът на партията Сьорен Папе Поулсен пред държавната медия DR.

Коментарът му се разглежда като заплаха за кабинета, който е на власт от 7 месеца.

Консерваторите обвиняват Хансен, че им е предоставена грешна информация относно пакет предложения за реформиране на регулациите в областта на селското стопанство, предупреждавайки, че те могат да доведат до сериозни последствия за околната среда.

Според водещия политически анализатор Томас Ларсен това е взривоопасна криза и никой не знае какво ще се случи. В края може да завърши с изненадващи избори. Битка на нерви, добави той.

По думите му има три сценария.

Или Расмусен ще подкрепи Хансен, което може да доведе до падането на правителството и насрочване на нови избори, или Поулсен ще оттегли искането си, или Хансе ще подаде оставка, което може да доведе до разрешаване на проблема в кабинета.

Расмусен е премиер на страната от вота през юни 2015 година. Неговата дясноцентристка коалиция има 90 места в 179-местния парламент.