Законопроект задължава властите на Дания редовно да предприемат мерки, за да бъдат съкратени емисиите на въглероден диоксид със 70% до 2030 г. Очаква се законът да бъде приет през февруари догодина, уточнява БГНЕС.

Датското правителство на социалдемократите и седем други партии от страната съгласуваха законопроекта, целящ съкращаване на вредните емисии в атмосферата.

Според съдържанието на документа, подписан вечерта на 6 декември, се планира съкращаване на вредните емисии със 70% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., съобщава сайтът на датското министерство за климата и енергетиката.

Освен това до 2050 г. трябва да бъде постигната климатична неутралност, т.е. емисиите от въглероден диоксид не бива да превишават обема, който може да бъде абсорбиран.

Предполага се, че тези цели ще станат задължителни както за настоящото правителство, така и за онези, които идват на власт в бъдеще. Законопроектът съдържа и междинни цели, постигането на които трябва да се преразглежда редовно. За тези цели се планира разширяване на състава на Съвета по климата в страната и увеличаване на финансирането му.

Датският парламент (Фолкетинг) ще гласува документа през февруари 2020 г. Очаква се законът да бъде приет, тъй като представители на партии, които го одобриха, заемат 167 от 179 места във Фолкетинга.

Датската асоциация за опазване на околната среда похвали законопроекта, като го нарече "исторически ход". Консолидирането на мерките за климата в законодателството говори за ефективността на екологичните протести, се казва на сайта на асоциацията.