Датското правителство обяви, че е готова да предложи контейнеровоз, спомагателен кораб и 200 души за международна операция по изнасяне на арсенала от химически оръжия в Либия, съобщава „Франс прес”.

Отбелязва се, че Дания ще води морска операция, координирана с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), в която ще участват и други държави, включително Финландия.

Дания още веднъж ще покаже международна отговорност като допринесе по-конкретно в международни усилия по ограничаване разпространението на химически оръжия по света”, се казва в съобщение на датския външен министър Кристиан Янсен.

Скандинавската страна, която изигра ключова роля в международната операция по транспортирането и унищожаването на химическия арсенал на Сирия през 2014 година, обяви, че е помолена от ОЗХО и САЩ да помогне в операцията.

По-късно тази седмица предложението ще бъде гласувано в парламента.

ОЗХО се очаква да приеме предложение на Германия за последващо унищожение на химическите вещества, поясни датското правителство.

На 22 юли Съветът за сигурност на ООН одобри планове за извеждане на химическите оръжия от Либия и предотвратяване попадането им в ръцете на екстремисти като ДАЕШ.

Либия поиска ОЗХО да подготви план за унищожаването на токсичните агенти, които доскоро бяха складирани в югоизточната част на страната.