Германия няма да купува повече бойни машини на пехотата "Пума", докато те не докажат надеждността си. Това заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от "Ройтерс".

Решението идва, след като няколко от германските бронирани машини бяха извадени от употреба при наскорошни военни учения.

Проявилите се наскоро дефекти при бойни машини на пехотата "Пума" са сериозна спънка, отбеляза Ламбрехт и добави, че е поискала да се изготви доклад по въпроса до края на следващата седмица.

Войските ни трябва да могат да разчитат на оръжейни системи, които са здрави и стабилни, подчерта тя и увери съюзниците от НАТО, че могат да продължат да разчитат на Берлин, за да бъдат в готовност като част от общите сили за бързо реагиране от 2023 г.

В изявление на германското министерство на отбраната се посочва, че целта е бойните машини "Пума" да бъдат изправни възможно най-скоро.

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Шолц: Това е войната на Путин, изтрива една страна от картата на света, унищожава европейската структура за сигурност

Предвиждаше се по-модерните машини "Пума" да влязат на въоръжение в общите сили за бързо реагиране. Те обаче масово проявиха дефекти.

Германия трябва да поеме ротационното командване на тези сили на 1 януари догодина.

От германското министерство на отбраната обявиха "резервно решение" - проблемните машини ще бъдат заменени с много по-старите, въведени на въоръжение преди десетилетия бойни бронирани машини "Мардер".

Германската армия ще използва бойните бронирани машини "Мардер" - моделът предшественик на "Пума", от началото на 2023 г.

През уикенда сп. "Шпигел" съобщи, че 18 бойни машини на пехотата "Пума", предназначени за общите сили за бързо реагиране на НАТО през следващата година, не са били в изправност, след като се появили проблеми при военни учебни стрелби.

Германия планира да увеличи разходите за отбрана и да модернизира армията си след войната в Украйна. Правителството на канцлера Олаф Шолц отпуска 100 милиарда евро за инвестиции в отбраната в бюджета за тази година.

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Страната ще промени Конституцията си