Севернокорейска делегация, водена от генерал, който според мнозина в Южна Корея е виновен за атаки, при които са загинали десетки, беше посрещната от протестиращи депутати, пише "Гардиън".

Делегацията е в Южна Корея във връзка със закриването на Зимните олимпийски игри в Република Корея.

В Южна Корея искат да обесят шефа на олимпийската делегация на Северна Корея

В Южна Корея искат да обесят шефа на олимпийската делегация на Северна Корея

Бил военнопрестъпник

Тя е водена от Ким Йон-чол, заместник-председател на централния комитет на Корейската работническа партия. В делегацията също се смята, че има представители, които отговорят за ядрената програма на КНДР, както и дипломати, които отговорят за контактите със САЩ.

Снимка 342140

Източник: ЕПА

Според британското издание това подсказва, че Пхенян вероятно иска по-съдържателни преговори със Сеул в сравнение с делегацията, която пристигна за откриването на игрите.

Севернокорейските представители пресякоха границата пеша и бяха посрещнати от тълпа от южнокорейски журналисти преди да притичат и да се качат в чакащи ги черни полицейски коли.

КНДР отменя в последната минута историческа среща с Майк Пенс

КНДР отменя в последната минута историческа среща с Майк Пенс

Северна Корея се отказали или никога не са били искрени в желанието си, смятат САЩ

Ким Йон-чол е изключително противоречива фигура, защото мнозина в Южна Корея го обвиняват за потапянето на боен кораб. При атаката през 2010 г. загинаха 46 моряци. Преди 72-годишният ръководеше бюрото за разузнаване, което извършва шпионаж и кибернападения.

Визитата му съвпада с посещението на Иванка Тръмп. Има спекулации, че представители от двете делегации могат да проведат среща в Южна Корея.

Снимка 342142

Източник: ЕПА

Преди няколко дни стана ясно, че в последната минута КНДР е отменила среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който ръководеше американската делегация на откриването на игрите.

Роднини на загиналите моряци организираха марш, на който носиха заклеймяващи портрети на Ким Йон-чол.

Снимка 342141

Източник: ЕПА

Няколко влиятелни политици се обявиха против решението на президента на Южна Корея Мун Дже-ун да позволи Ким Йон-чол да води 8-членната делегация.

Десетки протестиращи носиха лозунги, с които наричаха Ким Йон-чол военнопрестъпник. Тази нощ шестима опозиционни депутати се установиха на път до границата, за да протестират срещу севернокорейската делегация.