Нанси Пелоси ще стане председател на Камарата на представителите на САЩ, след като сключи сделка с разбунтувала се група конгресмени от Демократическата партия, които настояват за нов лидер, информират АП и "Гардиън".

Със споразумението, която тя обяви в сряда, Пелоси, лидер на демократите от Калифорния, успя да изчисти пътя си към важния пост - вторият след президентския.

Пелоси, първата жена в историята на САЩ, която е заемала поста на председател на долната камара, държеше чукчето от 2007 до 2011 г.

Тя се договори с демократите да остане на поста най-много четири години, за да даде път на по-младите членове на партията.

След изявлението й няколко демократи обявиха, че ще я подкрепят на гласуването в Камарата на представителите на 3 януари, когато Демократическата партия ще си върне контрола, след като спечели мнозинство с най-малко 40 места повече от републиканците на вота през ноември.

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

Безпроблемно Пелоси спечели по време на гласуване в Демократическата партия. 203 демократи срещу 32 я номинираха за поста на председател на долната камара.

78-годишната Пелоси е на върха на Демократическата партия през последните 16 г.

Сключеното споразумение дава възможност на Пелоси да стане най-влиятелният демократ в американската политика.