Водещи фигури в Демократическата партия предупредиха кандидата си за президент Джо Байдън срещу възможен отпор при загуба на Доналд Тръмп.

Според тях има реална опасност той да откаже да признае резултатите от вота на 3 ноември и да не напусне Белия дом.

New York post и Politico цитират бившите кандидати за президент Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс, според които подобни твърдения не са спекулации, а напълно възможен сценарий.

Клинтън призова за правни консултации по въпроса от екипа на Байдън. Сандърс цитира изказвания на самия Тръмп, за да докаже, че държавният глава трудно ще се откаже от властта.

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

В САЩ вярват, че е решен да си запази властта на всяка цена

75% от привържениците на демократичния претендент Джо Байдън са притеснени от перспективата Доналд Тръмп да отхвърли резултата от президентските избори в САЩ, ако загуби, показа по-рано през септември проучване на Opinium Research за Guardian.

Проучването подчертава опасенията, че президентът няма да приеме резултата през ноември, предизвиквайки конституционна криза.

В края на август двама демократи от Конгреса писаха до Пентагона, търсейки уверение, че военните ще осигурят нормален трансфер на власт.

Почти половината от всички американци (47%) казват, че са притеснени от възможността Тръмп да загуби изборите и да откаже да признае поражението си, установи Opinium. Сред избирателите на Байдън този резултат се покачва до 75%, докато за гласоподавателите на Тръмп тя е 30%.

Камала Харис скептична към ваксина преди вота в САЩ

Камала Харис скептична към ваксина преди вота в САЩ

Тръмп се борел за преизбиране и чрез пандемията

И обратно, двама на всеки пет (41%) гласоподаватели на Тръмп се притесняват, че Байдън ще загуби, но няма да отстъпи, за разлика от всеки четвърти избирател на Байдън (28%).

Около провеждането на вота вече се стигна до скандал заради отказа на Белия дом да разреши гласуване по пощата.