Демократите и републиканците избраха председателите на групите си в Сената на САЩ, съобщава АП.

Демократическата партия в Сената преизбра Чък Шумър за лидер на малцинството в горната камара на Конгреса. Един от новоизбраните сенатори - Кирстен Синема от Аризона, обяви, че няма да го подкрепи.

Първа сенатска победа на демократ в Аризона от 1976 г.

Първа сенатска победа на демократ в Аризона от 1976 г.

Конгресменът Кирстен Синема извоюва забележителна победа

Гласуването се проведе на закрито заседание на групата на демократите. Демократичният сенатор от Илинойс Дик Дърбън е преизбран за партиен организатор на парламентарна група, номер 2 от Демократическата партия в Сената. Пати Мъри от щата Вашингтон се сдоби с нов мандат като заместник-лидер на малцинството, а Деби Стабънау от Мичиган бе преизбрана за председател на политическата комисия на демократите.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл е преизбран.

Мич Макконъл

Източник: ЕПА

Мич Макконъл

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

Сенатор Джон Корнин от Тексас изчерпа лимита от мандати като организационен секретар на мнозинството и вторият по значение пост в групата бе зает от Джон Тюн от Южна Дакота. Джон Барасо от Уайоминг и Рой Блънт от Мисури вероятно ще заемат третия и четвъртия пост по значение в групата на републиканците.

Очаква се ръководството на групата да избере първата жена от близо десет години. Кандидат за заместник-лидер на мнозинството е Деб Фишър от Небраска. Тя се конкурира с Джони Ърнст от щата Айова.