Конгресменът Кирстен Синема, член на Демократическата партия на САЩ, извоюва забележителна победа в битката за сенатско място в Аризона. Тя победи републиканския си опонент след кампания, в която тя се представи като независим в традицията на щата на бившия сенатор Джон Маккейн, който почина преди няколко месеца, пише "Гардиън".

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

Шест дни след междинните избори АП съобщи, че Синема печели срещу американския конгресмен Марта Максали, бивш пилот на изтребител от ВВС. Така Синема стана първата жена, която печели сенатско място в щата. За последно демократ е избран за сенатор в консервативния западен щат през 1976 г. - годината на раждане на Синема.

Жителите на Аризона избраха между два различни пътя: единият, насочен към страх и партийни политики, и другият, фокусиран върху Аризона и проблеми, свързани с ежедневието на семействата, обяви Синема след победата.

Огромна чест за мен, че гражданите на Аризона избраха нашата визия, добави тя.

Синема спечели битката с 1,7% преднина. Първоначално Максали водеше, но впоследствие нещата се обърнаха.

След междинните избори републиканците запазват мнозинството си в Сената с 51 срещу 47 места. Все още не са известни резултатите в Мисисипи и Флорида.

Синема започва политическата си кариера като активист от Зелената партия и e един от най-либералните членове в щатския парламент.

Дългогодишният сенатор Маккейн почина от тумор на мозъка през август.