Конгресът на САЩ публикува редактиран, разсекретен меморандум, който има за цел да обори обвиненията на Републиканската партия, че ФБР е злоупотребило с правомощията си за следене в разследването си дали Русия се е намесила на американските президентски избори през 2016 г., съобщава АП.

Тръмп обясни решението си защо няма да разсекрети меморандума на демократите

Тръмп обясни решението си защо няма да разсекрети меморандума на демократите

Демократите изпратиха много политически и много дълъг меморандум

Преди няколко седмици републиканците публикуваха меморандум, в който обвиняват правосъдното министерство и ФБР, че са злоупотребили с правомощията си при разследването на Русия. Меморандумът е написан от председателя на Комисията по разузнаване Девин Нунес от Републиканската партия. В него се твърди, че решението за наблюдение на бившия съветник на Тръмп по време на предизборната кампания Картър Пейдж се основава на недоказано досие, събрано за американския лидер, което частично е финансирано от президентската кампания на Хилари Клинтън.

Публикуването на контрамеморандума на демократите идва след няколкоседмични спорове колко трябва да бъде редактиран документът им. На 9 февруари Белият дом обяви, че няма да го публикува без редакция, позовавайки се на националната сигурност. Оттогава демократите преговаряха с ФБР коя част трябва да остане засекретена.

Тръмп няма да публикува меморандума за руската сага

Тръмп няма да публикува меморандума за руската сага

Гневни реакции сред демократите предизвика решението му

Демократите отхвърлят твърденията на републиканците, че ФБР и правосъдното министерство заговорничат срещу президента Доналд Тръмп.

В меморандума демократите разкриват подробности от разследването на руската намеса на изборите.

В САЩ разсекретиха спорен меморандум за разследването на Русия
Обновена

В САЩ разсекретиха спорен меморандум за разследването на Русия

Белият дом не е правил редакция на меморандума

10-страничната записка на демократите нарича републиканския документ "прозрачен опит" да се саботират ФБР, Министерството на правосъдието, специалният прокурор Робърт Мълър и конгресните разследвания на възможен сговор между Русия и кампанията на Тръмп.

В съобщение Девин Нунес отхвърля меморандума на Демократическата партия. Той повтори, че ФБР е злоупотребило с правомощията си в процеса по следене на Картър Пейдж. Според него документът е "дезинформация" и "последната опетняваща кампания" на лоялни на Демократическата партия.

Тръмп също разкритикува документа и го определи като "тотален политически и юридически удар".

"Само потвърждава всички ужасни неща, които са вършили. ТОЛКОВА НЕЗАКОННО", написа той в социалната мрежа. Белият дом изрази позиция, че паметната бележка не отговаря на сериозни въпроси. Според администрацията меморандумът е "политически мотивиран".

Представителят на демократите в Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф, който е отговорен за подготвянето на контрамеморандума, отговори на президента на САЩ, заявявайки, че Тръмп греши, че меморандумът не е изпълнил задачата си. По думите му документът потвърждава, че ФБР не е действало незаконно. Също така показва, че по молба на кампанията на Тръмп руски агенти са хакнали имейлите на Хилари Клинтън, за да му помогнат да спечели изборите през 2016 г.

Меморандумът потвърждава, че ФБР е действало законно и че руски агенти са били в контакт с двама твои съветници и са информирали кампанията ви, че Русия е готова да ви помогне с разгласяването на откраднати имейли на Клинтън, отговори Шиф на Тръмп.

Меморандумът на демократите можете да прочетете ТУК