Започна демонтажът на скелето на стрелата на парижката катедрала "Нотр Дам", което се деформира по време на опустошителния пожар през април 2019 г., съобщават френските медии.

Около 09:45 часа работниците са започнали да се качват вътре в скелето чрез асансьор за проверки.

"Един от ключовите моменти е стабилността на свода. Когато всичко това бъде уредено, ще бъдем много облекчени, защото катедралата ще бъде спасена", заяви той, като се позова на "много чувствителна, много сложна операция, с важен рисков фактор", поясни Кристоф Руселот, генерален делегат на катедралата.

По думите му можело да има парчета, които падат от скелето.

Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

Искат да знаят за какво ще отидат парите им

Скелето се състои от 40 000 части и тежи 200 тона, половината, от които с височина над 40 метра. То беше поставено за реставрацията на стрелата на готическата катедрала.

Скелето издържа на срутването на стрелата в пожара от 15 април 2019 г., но беше деформирано от високата температура.

Първо беше "консолидиран и след това обграден с метални греди на три нива, за да го стабилизира и да предотврати какъвто и да е риск от срутване", заявява обществената институция, отговорна за реставрацията на катедралата.

Поставено е второ скеле и от понеделник "два редуващи се екипа от петима техници за достъп до въжета ще се спуснат възможно най-близо до изгорелите части, за да изрежат, като използват саблеви триони, металните тръби се стопяват една върху друга". ,

Операцията по демонтирането на скелето ще продължи цялото лято. 

€3,6 млн. дадени за укрепването на "Нотр дам"

€3,6 млн. дадени за укрепването на "Нотр дам"

Катедралата пострада сериозно от пожар

Пожарът в катедралата Нотр Дам избухна вечерта на 15 април. Огънят беше напълно погасен едва на следващата сутрин. По предварителни данни в района на кулата на катедралата възникна пожар по причини, които досега не са били изяснени. Пожарът напълно унищожи дървения покрив и шпила, които паднаха върху каменния свод и го счупиха на три места.