Разходите за укрепване на структурите на катедралата "Нотр Дам", които бяха сериозно засегнати от пожара през април, възлизат на 3,6 милиона евро, съобщи в петък архиепископът на Париж Мишел Опети.

"Най-малко 3,6 милиона евро бяха изразходвани за укрепване на катедралата", каза Мишел Опети по време на пресконференция. Тя беше дадена след първата меса в "Нотр Дам" от времето на пожара. Според него продължава работата по укрепване на конструкцията на повредената църква. 

Френският парламент гласува закон за възстановяването на „Нотр Дам“

Френският парламент гласува закон за възстановяването на „Нотр Дам“

Данъчни облекчения за дарителите…

"Това е вълнуващ момент, момент на надежда", каза Мишел Опети.

Пожарът в катедралата Нотр Дам избухна вечерта на 15 април. Огънят беше напълно погасен едва на следващата сутрин. По предварителни данни в района на кулата на катедралата възникна пожар по причини, които досега не са били изяснени. Пожарът напълно унищожи дървения покрив и шпила, които паднаха върху каменния свод и го счупиха на три места.

Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

Искат да знаят за какво ще отидат парите им

В парижката катедрала "Нотр дам" днес бе отслужена първата литургия след пожара. На нея присъстваха около 30-тина души.

Архиепископът на Париж монсеньор Мишел Опти водеше литургията. Тя се проведе в параклис в източния край на катедралата, зад главния олтар. Десетки се бяха събрали отвън катедралата, за да присъстват на възстановяването на църковните служби.