Днес в Украйна и по света се отдава почит към жертвите на Гладомора - най-големия геноцид в европейската история, при който съветската власт убива хора чрез изкуствено предизвикан глад.

През 2017 и 2018 г. се отбелязват 85 години от Гладомора през 1932-1933 г. Той отнема живота на милиони хора, включително от българската общност в Украйна. Голяма част от загиналите са деца.

Убивайки хората с глад, Йосиф Сталин се опитва да заличи свободолюбието на украинците, които въстават срещу варварските методи на колективизация, прилагани от Кремъл.

През 1930 г. в Украйна избухват 15 въстания срещу болшевишката власт.

"Ако сега не се заемем да оправим положението в Украйна, можем да изгубим Украйна." - пише Сталин през август 1932 г.

През есента на 1932 г. от Украйна е иззето цялото зърно за посев, а през ноември и декември от домовете на хората е конфискувано всичко - зърно, картофи, сушени плодове и всички други хранителни продукти. Иззетото е било продавано в чужбина, а средствата са използвани за индустриализацията на другите съветски републики.

Снимка 325672

Лишени от каквато и да е храна, хората са умирали бавно в страшни мъки, а след това телата им са били слагани в братски могили. Там често са попадали и живи хора, доведени до толкова безпомощно състояние, че не са показвали видими признаци на живот.

Точният брой на жертвите никога няма да се узнае, защото съветският режим старателно заличава документите за онова време. В много от случаите поначало е било забранено да се документира ставащото.

Според различни източници загиналите през 1932-1933 г. са между 3.9 и 15 милиона души. Смята се, че загиналите българи са около 100 хиляди.
Историята помни още два гладомора - през 1921-1922 и 1946-1947 г.

"Това е значим повод да си спомним и да осмислим великите трагедии на миналия век, да споменем в молитва невинните жертви. Този ден ни подтиква да отново да погледнем в очите ужасната истина: гладоморите в Украйна са изкуствени, извършени от хора против хора. По-точно - от нехора срещу хора" - заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.

Българите в Таврия – страдание и възраждане

Българите в Таврия – страдание и възраждане

Излезе книгата на Василий Митков „Голготата на българите в Таврия”

Гладоморът е признат за акт на геноцид на ниво правителства или парламенти в Австралия, Андора, Аржентина, Ватикана, Бразилия, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, Съединените американски щати, Украйна, Унгария, Чехия и Чили.

Въпреки българските жертви, страната ни не е част от този списък.

На 23 октомври 2008 г. Европарламентът прие резолюция, признаваща Гладомора за престъпление срещу човечеството.