Матиас Варниг - генералният директор компанията Nord Stream 2 AG, оператор на газопровода "Северен поток 2", е бил агент на службите за сигурност на бившата ГДР ЩАЗИ. Освен това е приятел с президента на Русия Владимир Путин, пише изданието Der Standard.

64-годишният Варниг е роден в Алтеберн. Учил е в Източноберлинския икономически университет в бившата ГДР. От 1981 г. до 1990 г. е заемал различни постове в правителството на ГДР, включително в министерството на външната търговия и в министерския съвет.

Изданието отбелязва, че в официалната му биография не се споменава нищо за работата му в ЩАЗИ, където е вербуван през 1974 г. с агентурно име Артур.

Варниг е работил в търговската мисия на ГДР в Дюселдорф и е събирал информация за западногермански компании.

През 1990 г. се прехвърля в Dresdner Bank. През 1991 г. банката отваря представителство в Санкт Петербург. По същото време сегашният руски президент Владимир Путин е бил чиновник в кметството на града и е отговарял за международните отношения.

По данни на изданието, Путин, който преди това е работил в Дрезден като агент на КГБ, се е сприятелил с Матиас Варниг. Според публикацията, Варниг помогнал на Путин, след като тогавашната му съпруга Людмила пострадала тежко при катастрофа през 1993 г. Операцията, която тя е претърпяла, е била направена за сметка на Dresdner Bank.

САЩ: Подизпълнителите на „Северен поток 2“ да спрат работа до 20 януари

САЩ: Подизпълнителите на „Северен поток 2“ да спрат работа до 20 януари

За да избегнат санкциите…

Der Standard пише, че връзките между двамата продължават. От 2006 г. германецът управлява компанията Nord Stream, която построи първия тръбопровод през Балтийско море. Освен това е член на управата на оператора на газопровода "Транснефт", както и на руската държавна банка ВТБ, и на руския петролен гигант "Роснефт". Член е и на борда на директорите на Gazprom Schweiz AG.

През 2012 г. Путин награди Варниг с "Орден на честта". Той има и апартамент в Москва.

Стойността на тръбопровода през Балтийско море "Северен поток 2" е 9.5 милиарда евро. Той се финансира от руската държавна компания "Газпром", англо-нидерландската Shell, германските Wintershall и Uniper, френската Engie и австрийската OMV. Дължината на маршрута му е над 1200 километра, напомня изданието "Бегемот".

Подизпълнител на "Северен поток 2" спря строителството заради санкциите на САЩ
Обновена

Подизпълнител на "Северен поток 2" спря строителството заради санкциите на САЩ

Другите компании, участващи в проекта, продължават финализирането му