Индонезийската полиция арестува десетки хора в най-източния регион на Папуа след протестите миналата седмица, в които бяха запалени сгради, заяви говорител на полицията, цитиран от "Ройтерс".

Две седмици районът е обект на граждански вълнения заради възприетата расова и етническа дискриминация. Някои протестиращи също изискват вот за независимост, въпреки че властите са изключили такава възможност.

В столицата на провинцията Джаяпура са арестувани 28 души и са посочени като заподозрени, а още лица са разследвани, заяви говорителят на папуанската полиция Ахмад Камал.

"Двадесет и осем души са заподозрени в случаи на повреждане и изгаряне на имоти, насилие, провокации и грабежи", заяви Камал и добави, че всички са били арестувани след протест в Джаяпура в четвъртък.

По време на протеста бунтовниците запалиха коли и сгради, включително офис на местния парламент и сграда, в която се помещават офисите на контролираната от държавата телекомуникационна фирма.

По думите на Камал ситуацията в Папуа сега е по-спокойна.

В столицата на Индонезия Джакарта са арестувани двама студенти, заподозрени в престъпления срещу държавната сигурност, се казва в съобщение на полицията.

Доказателствата срещу тях включват мобилните им телефони, риза и шал, украсени с модела на знамето "Утринна звезда", забранен символ на папуанската народност.

Адвокатът на Джакарта за правна помощ Майкъл Химан заяви, че двамата са арестувани от папуанско общежитие в Депок, в южна част на столицата. Те са обвинени в предателство срещу единството на нацията.