Десетки хиляди германски хакери се събраха в масов хакатон за разработване на софтуерни идеи за разрешаване на проблеми, свързани с коронавируса, пише германското списание "Шпигел".

За 48 часа 42 000 хакери разгледаха над 1500 проекта.

Германски сайт изчислява дали ще ви стигне тоалетната хартия

Германски сайт изчислява дали ще ви стигне тоалетната хартия

Сайтът Blitzrechner.de може да ви помогне да установите дали имате достатъчно количество тоалетна хартия

Те са събрани от седем организации, такива като Prototypefund и Code4Germany. Групата постави начало на инициативата #wirvsvirus ("ние срещу вируса").

Те действат под покровителството на германското правителство, което съобщи, че ще осигури финансова подкрепа за най-обещаващите идеи.

Сред предизвикателствата са намиране на решения като проследяване на вируса, засилване на комуникацията между болниците, как да се доставя храна на бездомните и подпомагане на фермерите да намерят хора за събиране на реколтата.

В Германия виждат първи признаци за спад на новозаразените с коронавирус

В Германия виждат първи признаци за спад на новозаразените с коронавирус

Заради действащите строги мерки за социално дистанциране

Единият от хакерите, чиито родители са сред тези от рискувата група, коментира, че са свидетели на сериозна неефективност на германската здравна система.

"Опитвам се да превърна гнева си в енергия", отбеляза той пред "Шпигел".

Случаите на заболели от коронавируса в Германия се увеличиха до 22 672, а починалите са 86, показват изнесените днес данни на Институт "Робърт Кох".

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват около 340 000 случаи и близо 15 000 починали в 167 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".