Най-малко 43 души са били убити и най-малко 83 са били ранени при взрив, който е избухнал в ритуална зала в центъра на афганистанската столица Кабул. Това съобщиха от здравното министерство на страната, цитирани от световните осведомителни агенции.

24 от пострадалите са тежко ранени. 

Атентатор самоубиец се е взривил, докато присъстващите религиозни учени са се били събрали, за да отпразнуват ислямски празник, отбелязващ рождения ден на пророка Мохамед.

Медински работници, полицаи и пожарникари работят на мястото на взрива. 

Ритуалните зали за статби са популярни мишени за екстремисти в Афганистан. През ноември миналата година атентатор самоубиец изби около 15 души, след като се взриви в сватбена зала в Кабул, след като поддръжници на местен губернатор са се били събрали за политическо събитие вътре.

Въпреки че нито една екстремистка групировка все още не е поела отговорност, днешният взрив идва, докато продължаващият от 17 години конфликт в Афганистан се развива в полза на талибаните. 

В последно време страната беше разтърсена от нова вълна от експлозии в различни провинции на фона на конфликта между военните сили на страната и талибаните.