Десетки сирийци са убити тази нощ в контролирани от бунтовниците квартали в Алепо по време на въздушни удари, описвани от жители като едни от най-интензивните бомбардировки от месеци, пише „Гардиън”.

Новите удари сигнализират за провал на сключеното миналата седмица между Москва и Вашингтон спиране на огъня в страната. Външните министри определиха петък за краен срок за спасяване на споразумението, предупреждавайки, че режимът на тишина е под заплаха.

Въпреки подновените въздушни операции, ООН обяви, че ще възобнови хуманитарните доставки в обсадените райони в арабската страна.

Припомняме, само преди няколко дни конвой на Сирийския арабски Червен полумесец беше бомбардиран. САЩ обвиняват руските ВВС. При атаката до Алепо загинаха хуманитарни работници и доброволци.

Самолетите не напуснаха небето над града и продължиха безразборното бомбардиране”, каза активист в Източно Алепо, където територията се контролира от бунтовниците. „Все още не са преброени ранените”, добави той.

Германия призова за едноседмично спиране на бойните полети в Сирия

Германия призова за едноседмично спиране на бойните полети в Сирия

Сега ситуацията в Сирия е много опасна

До полунощ лекари и активисти са преброили 49 загинали, включително деца. Те са убити в провинция Алепо при десетки въздушни атаки. Други четирима души са убити в квартал Бустан ал Каср в Алепо. Жители споделиха снимки и видеоматериали, които показват обхванати от големи пожари сгради. Предполага се, че са използвани фосфорни бомби.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери призова всички сирийски самолети да бъдат приземени и да не извършват удари, докато не бъде доставена хуманитарна помощ. Русия обяви, че ще изпрати единствения си самолетоносач до крайбрежието на Сирия.

Русия праща самолетоносач до Сирия, Кери предложи забранена за полети зона
Обновена

Русия праща самолетоносач до Сирия, Кери предложи забранена за полети зона

Междувременно в Съвета за сигурност на ООН...

Официални представители на ООН обещаха да възобновят доставките към обсадените райони.

Подновена е работата за тези конвои и сме готови да доставим помощ в обсадените райони възможно най-скоро, обявиха от Центъра за координация на хуманитарните дела към организацията.