В боевете между терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и сирийската армия са били убити десетки от събота насам в Дейр ез Зор, където джихадистите предприеха настъпление за превземане на контролиран от правителствените сили анклав от града, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Ройтерс".

Най-малко 82 души са били убити в сраженията, които са най-ожесточените в града за последната година.

Сред загиналите са 28 войници от сирийската армия и бойци от присъдружните ѝ паравоенни формирования, най-малко 40 терористи и 14 цивилни, уточняват от центъра.

Сирийската държавна агенция САНА отбелязва, че армията е ликвидирала десетки терористи от ДАЕШ при нападения срещу техни позиции около Дейл ез Зор.

ДАЕШ контролира по-голямата част от Дейр ез Зор и околностите от 2015 г., но правителството запази контрола си върху летището и съседните райони на града, намиращ се в източната част на Сирия и на река Ефрат.

Подкрепяната от САЩ коалиция на кюрдски и арабски паравоенни формирования, известна като Сирийски демократични сили, и вражеските им сирийски бунтовнически групировки, подкрепяни от Турция изтласкаха ДАЕШ от нейни територии в Северна Сирия, но тя остава със силни позиции в източната пустинна част на страната и басейна на Ефрат.

През миналия месец джихадистите си възвърнаха контрола върху древния град Палмира, който се намира на 185 км югозападно от Дейр ез Зор, от правителството в неочаквано настъпление, което показа, че терористите продължават да са военна заплаха.

Междувременно стана ясно, че ДАЕШ са обкръжили военното летище в Дейр ез Зор, съобщи ливанската телевизия "Ал Маядийн". Терористите са успели да приближат военнвъздушната база, поемайки контрола върху територия, която по-рано е била окупирана от сирийска военна част.