Дясната опозиция обяви победа на изборите за горна камара на френския парламент, което подчертава политическите проблеми на управляващата центристка партия на президента Еманюел Макрон, информира АФП.

Сенаторите във Франция не се избират пряко от избирателите, а от десетки хиляди местни съветници, които са избирани от френските граждани.

След като партия "Република, напред!" на Макрон не се представи добре на местните избори по-рано тази година , не се е очакваше и да направи пробив на вота за сенатски места.

Докато горната камара има някаква власт, особено по конституционни въпроси, тя няма големите правомощия на долната камара, в която партията на Макрон има контрол от 2017 г.

Въпреки това лидерът на дясната партия "Републиканци" Кристиан Жакоб коментира пред радио "Франс интер", че са с нови сили след тази победа.

Партията обяви, че е увеличила местата си в 348-местната камара с 10 до 154.

В четвъртък ще бъде избран председател на Сената.

Изборите, провеждани на всеки три години за половината от сенатските места, не са катастрофа за партията на Макрон, която се очаква да запази 23-те си места.

В същото време Зелените обявиха, че очакват да се върнат с най-малко 10 сенатори. Социалистическата партия вероятно ще изгуби места, но ще запази статута си на втората най-голяма партия в горната камара.