Действащите лидери в сепаратистките региони в Източна Украйна печелят проведените през уикенда местни избори, които са отхвърлени от украинските власти и Запада, информират АП и ТАСС.

При 97% от преброените бюлетини лидерите на самопровъзгласилите се за независими Донецка и Луганска народни републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник, печелят повече от 60% от гласовете.

Сепаратистките области в Донбас избират лидери и парламент

Сепаратистките области в Донбас избират лидери и парламент

Според Киев изборите са фарс, който дава измамна легитимност

В неделя също се гласува за членове на местните законодателни органи в провинциите, където подкрепяни от Русия сепаратисти се борят срещу украинските сили от 2014 г. Войната отне живота на повече от 10 000 души.

Въпреки че споразумение от 2015 г. за прекратяване на войната включва организиране на местни избори в Донецк и Луганск, украинският президент, САЩ и ЕС обявиха вота за нелегитимен, защото е проведен, където Украйна няма контрол.

В Луганск и Донецк се притесняват от провокации на Украйна

В Луганск и Донецк се притесняват от провокации на Украйна

Съобщават за избирателната активност надхвърляща 70%

Движение "Донецка република" на Пушилин получава 72,74% от гласовете при 97,52% от обработените бюлетини. Самият Пушилин получава 60,9 процента. За движение "Свободен Донбас" са гласували 25,56% от избирателите.

В ЛНР Пасечник получава 68,4% подкрепа при 96% от преброените бюлетини, а движението му "Мир за Луганск" събира 74,13%. "Лугански икономически съюз" е втори с 25,16%.