Високопоставен китайски дипломат обяви, че страната му и Филипините са постигнали съгласие да възобновят двустранния диалог във връзка с териториалния спор в Южнокитайско море, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че изглежда това е дипломатическа победа за Пекин няколко месеца, след като международен трибунал отсъди в полза на Манила по спора.

"Двете страни се съгласиха, че проблемът с Южнокитайско море не е крайният резултат на двустранните отношения", каза заместник-министърът на външните работи на Китай.

Той добави, че лидерите само за кратко са обсъдили въпроса по време на разговорите. По думите му двете държави са се съгласили да се върнат към подхода, използван преди пет години, в търсене разрешаване на споровете чрез двустранен диалог.

Манила промени политиката си към Пекин, след като Китай пое контрола над Скарборската плитчина. Това принуди Филипините да се обърнат към арбитражен съд за разрешаване на споровете.

В същото време президентът на Филипините Родриго Дутерте приветства затоплянето на отношенията с Китай. Той благодари на китайския лидер Си Дзинпин за гостоприемството.

Китай е приятел на Филипините и корените на нашите връзки са много дълбоки, изтъкна той.

"Въпреки че ние пристигнахме в Пекин преди настъпването на зимата, това е пролетно време за нашите отношения", смята той.

Си и Дутерте проведоха разговори, след като президентът на Филипините беше посрещнат с военни почести.

Дзинпин заяви от своя страна, цитиран от Ройтерс, че се надява визитата на филипинския държавен глава в Китай да помогне за "пълно подобряване" на връзките между двете държави.

Според китайския лидер Китай и Филипините са братя, двете страни могат по подходящ начин да разрешат споровете.

Дутерте пристигна в Пекин във вторник с най-малко 200 бизнесмени.