Доброволци ще следят за спазването на социална дистанция в Италия, когато отпаднат строгите ограничения. Регионалните власти ще координират дейността им, предаде Tele Sur.

Италианският министър на регионалните въпроси Франческо Боча обяви на 24 май, че се набират доброволци за целта.  Той написа призива в официалния си профил във Facebook.

Премиерът на Италия Джузепе Конте вече предупреди италианците, че сега не е време за празненства.

Въпреки препоръките на здравните власти да поддържат стратегии за социално дистанциране и предпазни мерки, гражданите се струпват отново в ресторанти и барове в големи градове като Неапол и Милано.

Италия потвърди 156 нови смъртни случая от коронавирус

Италия потвърди 156 нови смъртни случая от коронавирус

Новите случаи на заразени с коронавирус спаднаха до 642 от 665 в сряда

Кметът на Милано Джузепе Сала заяви, че е разочарован поради липса на здрав разум сред гражданите и полицейските сили, за да се избегне събирането и сигнализирането за нови епидемии.

Италианската полиция до момента имаше задача да държи хората по домовете им. Сега се очаква да патрулира най-често в районите с нощни заведения. Глобите са от 400 до 3000 евро.

Досега Италия съобщава за 230 188 положителни случая, 32 877 смъртни случая и 141 981 излекувани от вируса.

Страната е на челно място в класациите по брой заболели и починали.

Повече от 2 млн. души са тествани.

Снимка 480908

Източник: EPA/БГНЕС

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".