Премиерът на Италия Джузепе Конте предупреди италианците, че сега не е време за празненства, докато държавата разхлабва ограничителните мерки в борбата с коронавируса.

"Сега не е времето за забавления, нощен живот и събирания. По време на тази фаза повече от всякога е важно да се спазва дистанция и да се носят маски, където е необходимо", каза той пред италианския парламент, цитиран от АФП.

Тежки поражения върху психичното здраве заради блокадата в Италия

Тежки поражения върху психичното здраве заради блокадата в Италия

А икономическата криза е нов тежък проблем

От Палермо до Торино италианците се възползват от разхлабените мерки и се събират по площади и барове, което предизвика паника сред регионалните лидери и кметове. Властите се страхуват, че голямото струпване на хора, празнуващи отмяната на карантината, може да доведе до увеличение на заразените с коронавирус, който вече уби повече от 32 000 души в страната.

Лука Зая, регионалният лидер на Венето, изрази гнева си след появата на снимки, на които се виждат десетки младежи без маски пред бар в Падуа.

Спад на новозаразените с коронавирус в Италия, при починалите - без промяна

Спад на новозаразените с коронавирус в Италия, при починалите - без промяна

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха със 161 спрямо 162 преди ден

След 10 дни ще видя броя на заразените. Ако се увеличат, ще затворя баровете, ресторантите и плажовете и ние ще се блокираме отново, предупреди Зая.

Италианската полиция до момента имаше задача да държи хората по домовете им. Сега се очаква да патрулира най-често в районите с нощни заведения. Глобите са от 400 до 3000 евро.