"Истински боклук" нарече Фидел Кастро критичен доклад за правата на човека в Куба.

В извънредна своя статиялидерът на Куба Фидел Кастро разгромява публикуван ден преди това доклад от Организацията на американските държави (ОАД).

"Прочетохме по Интернет копие от доклада. Това е направо боклук.
Контрареволюционни бръщолевения
, контрира в типичния си стил Фидел Кастро, който от своя страна посочва, че документът е написан в „стил Държавния департамент на САЩ".

В доклада се казва, че в Куба продължават да се извършат постоянно посегателства върху основните права, запазени са ограниченията на политическите и гражданските права.

Куба остава единствената страна в региона, където няма свобода на словото и независима съдебна система, се посочва още в документа, цитиран от световните агенции. 

Макар членството на комунистическия остров в ОАД да бе преустановено през 1962 г., Куба продължава официално да е член на организацията, което дава право Комисията да огласява преценката си за нея, както и за останалите 34 членки

Кастро напада, посочвайки, че комисията никога не е критикувала САЩ, въпреки че задачата й е да оценява ситуацията с правата на човека във всички страни членки на Организацията на американските държави.

"Тази комисия никога не разкритикува нито почти половин вековното ембарго над странат, нито геноцида на бившия президента Джордж Буш, нито мъченията в Гуантанамо", посочва Фидел Кастро.

ОАД, продължава Кастро, трябва да знае, че Куба, която отдавна не е неин член, не споделя нейните тези. „Ние гледаме от различни позиции" , посочва кубинският лидер.