Дойче банк се присъедини към други големи компании, които прекратиха отношенията си с президента Доналд Тръмп, пише "Гардиън", позовавайки се на вестник "Ню Йорк таймс".

В продължение на две десетилетия банката поддържаше Trump Organization.

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Тези профили бяха въвлечени в споделяне на вредно съдържание"

Решението идва седмица след щурма на Капитолия от поддръжници на американския лидер. Оттогава лавина от корпорации прекъсна контактите си с Тръмп. Но Дойче банк е най-важният кредитор на президента на САЩ. Trump Organization, управлявана от двама от синовете му, дължи на банката заеми в размер на около 340 милиона долара. След няколко фалита през 90-те г. на миналия век само Дойче банк се съгласи да отпусне кредит на Тръмп.

Отношенията оцеляха при различни скандали. През 2008 г. Тръмп съди звено към банката за недвижимото имущество, след като не успя да върне 40 милиона долара, използвани за строителството на Trump International Hotel & Tower в Чикаго. Той обвини банката, че има участие в предизвикването на финансовата криза и поиска компенсация от 3 милиарда долара. Вместо да прекрати отношенията си с клиента Дойче банк отпусна по-голям заем за погасяване на съществуващия. Германската банка се противопостави на опитите на демократите в Конгреса да поискат обяснение за отношенията между Дойче банк и Тръмп, а също така да разясни дали руски държавни банки и организации са свързани с дълговете на милиардера.

Фиаско за протест срещу блокирането на Тръмп от "Туитър"

Фиаско за протест срещу блокирането на Тръмп от "Туитър"

Появиха се само шепа привърженици на отиващия си американски президент

Но събитията от миналата седмица най-накрая убедиха управата на Дойче банк да прекрати връзките си с Тръмп.

Не е ясно дали това решение засяга и роднини на президента. Иванка Тръмп и Джаред Къшнър са клиенти на Дойче банк.