"Дойче банк" е поредната финансова институция, която прогнозира световна икономическа рецесия през 2020 г. Прогнозата за второто тримесечие на тази година е най-голямото свиване от близо 80 г., съобщават медии.

Екип от икономисти, ръководен от Петер Хупер, пише, че намаленото търсене през първото тримесечие в Китай ще постави началото на забавяне на световната икономика, което ще бъде последвано от подобна ситуация в еврозоната и САЩ.

Германската икономика може да се свие с 9%

Германската икономика може да се свие с 9%

Изнесените днес предварителни данни показват, че германското производство е с най-големия спад на бизнес очакванията

Коронавирусът вече принуди големите държави да спрат икономиките си като част от мерките за овладяване на здравната криза.

Китай ще отчете рязко свиване на БВП с 31,7% през първото тримесечие преди да се изстреля нагоре с до 34% през следващите три месеца, отбелязват икономистите. Американската икономика ще се разшири с 0,6% през първото тримесечие преди да се свие с 12,9%. Прогнозираният спад ще е най-големият най-малко от Втората световна война, допълва банката.

Сценарият на "Дойче банк" за влизане в рецесия е изобразен във V-образна форма, тъй като след резкия спад, през втората половина на 2020 г. държавите бързо ще тръгнат икономически нагоре (10% растеж през третото тримесечие). Но несигурността около овладяването на коронавируса затруднява изготвянето на точни оценки, тъй като заразата може да доведе до далеч по-голям удар върху икономиките, според банката.

В анализа се отбелязва, че прогнозата е направена на фона на безпрецедентни събития без адекватен исторически пример.