Нападателят от новозеландския град Крайсчърч, който разстреля 50 души, ще прекара остатъка от живота си в единична килия.

С такова обещание излезе външният министър на Нова Зеландия и вицепремиер Уинстън Питер в Истанбул, където се провежда извънредно заседание на изпълнителния комитет на Организацията на ислямското сътрудничество (ОИС) на външните министри. Информацията е на ТАСС.

Нова Зеландия иска обяснение от Ердоган за коментарите му

Нова Зеландия иска обяснение от Ердоган за коментарите му

Премиерът праща външния министър в Турция, за отговор "лице в лице"

"Терористът ще проведе остатъка от живота си в единична килия", бяха думите му пред телевизия Haberturk.

Питърс подчерта, че Нова Зеландия е "страна, която отдава особено значение на свободата на вероизповеданията". "Нападението над джамиите е атака срещу всички нас", допълни политикът.

Генералният секретар на ОИС Юсеф Ахмед ал-Усаймин заяви за необходимостта да "доведе до знанието на всички световни лидери, че тероризмът няма националност, религиозна и расова принадлеждност".

"Ако не се противостоим на радикализма и враждебността към мюсюлманите, то престъпленията, основани на ислямофобията няма да спрат", заяви той, цитиран от Анадолската агенция.

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Премиерът на страната Джасинда Ардърн обяви големи промени в законодателството

Припомняме, на 15 март въоръжени се врязаха в джамията в новозеландския град Крайстчърч, където тогава бяха стотици хора и започнаха стрелба. При терористичната атака загинаха 50 души, а други 50 са в болници. По обвинение в атаката са арестувани трима души.

Нападателят е 28-годишният австралиец Брентон Тарант. Той е арестуван до 5 април и му е предявено обвинение в убийство.

В навечерието на нападението Тарант публикува в социалната мрежа документ, който експертите в борбата с тероризма сравниха с "манифеста" на норвежкия националист Андерс Брейвик, устроил масовата атака през юли 2011 г.