Италианският Сенат гласува вот на доверие на правителството на Марио Драги, предаде АНСА. То получи 262 гласа "за", 40 "против" и двама "въздържал се". Резултатът от гласуването тази вечер бе очакван. "Против" правителството на Драги гласуваха 15 сенатори от движението "Пет звезди" и 19-те депутати от и "Италиански братя" на Джорджа Мелони. 

Депутатите в долната камара ще гласуват в четвъртък вечерта.

Припомняме, че вчера преди гласуването Драги призова италианците да се мобилизират за полагане на исторически усилия за възстановяване на държавата. Той сравни задачата с възстановяването на Италия от Втората световна война, информират "Блумбърг" и други медии.

Драги представи амбициозна проевропейска програма на новото правителство. Новият министър-председател, който е посочван като спасител на еврото по време на кризата през 2012 г., наблегна в речта си около европейската интеграция.

Като премиер Драги ще ускори имунизационната кампания, за да рестартира икономиката. Коронавирус епидемията в Италия отне живота на повече от 90 000 души и тласна икономиката й към най-голямата рецесия от Втората световна война, дългът нарасна до почти 160% от БВП.

Новите съюзници на Драги недоволни от решението за ски курортите в Италия

Новите съюзници на Драги недоволни от решението за ски курортите в Италия

Лявоцентристка Демократическа партия също не е щастлива от решението на правителството

По време на речта си Драги многократно се фокусира върху проевропейския дневен ред. Фондовете на ЕС трябва да бъдат използвани за засилване на икономическия растеж на континента, призова той.

Драги изтъкна, че правителството ще бъде твърдо проевропейско и проатлантическо. Според него еврото е "необратимо". Бившият председател на Европейската централна банка призова за по-интегриран Европейски съюз с общ бюджет, който е способен да подкрепи държави в периоди на рецесия.

Премиерът очерта и широк дневен ред за прокарване на структурни реформи - от полово равенство до правосъдие, подпомагане на Южна Италия и реформа в публичната администрация.

По време на изказването си новият премиер намекна, че правителството може и да не управлява дълго време, но въпреки това иска да предприеме реформи.

По думите на Драги икономиката на Италия няма да се върне до нивата преди пандемията преди края на 2022 г.

"Пет звезди" подкрепя Драги за премиер на Италия

"Пет звезди" подкрепя Драги за премиер на Италия

Важна стъпка към съставянето на новото правителство