Премиерът на Италия Марио Драги призова италианците да се мобилизират за полагане на исторически усилия за възстановяване на държавата. Той сравни задачата с възстановяването на Италия от Втората световна война, информират "Блумбърг" и други медии.

Драги представи амбициозна проевропейска програма на новото правителство.

Новите съюзници на Драги недоволни от решението за ски курортите в Италия

Новите съюзници на Драги недоволни от решението за ски курортите в Италия

Лявоцентристка Демократическа партия също не е щастлива от решението на правителството

"Днес ние имаме възможността или по-скоро отговорността да започнем ново възстановяване, както правителствата направиха след Втората световна война", каза бившият управител на Европейската централна банка пред Сената. За първи път той изложи подробно управленската програма на ръководеното от него правителство.

Новият министър-председател, който е посочван като спасител на еврото по време на кризата през 2012 г., наблегна в речта си около европейската интеграция преди тази вечер да бъде проведен вот на доверие. Очаква се Драги да получи подкрепата на мнозинството. Сенаторите ще гласуват около 22,00 часа тази вечер, докато депутатите в долната камара ще гласуват в четвъртък вечерта.

Италия спря ски сезона заради британския щам на коронавируса

Италия спря ски сезона заради британския щам на коронавируса

Въпреки обещанието за отваряне на курортите

"Трябва да се гордеем с приноса на Италия за развитието и растежа на Европейския съюз. Без Италия няма Европа", обяви Драги. Премиерът подчерта, че националните държави "ще останат ориентир за гражданите", но "те ще трябва да отстъпят национален суверенитет, за да получат споделен суверенитет".

Като премиер Драги ще ускори имунизационната кампания, за да рестартира икономиката. Коронавирус епидемията в Италия отне живота на повече от 90 000 души и тласна икономиката й към най-голямата рецесия от Втората световна война, дългът нарасна до почти 160% от БВП.

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Драги обещава: Климатът е сред приоритетите на новото правителство в Италия

Това стана ясно след първото заседание на кабинета

По време на речта си Драги многократно се фокусира върху проевропейския дневен ред. Фондовете на ЕС трябва да бъдат използвани за засилване на икономическия растеж на континента, призова той.

Драги изтъкна, че правителството ще бъде твърдо проевропейско и проатлантическо. Според него еврото е "необратимо". Бившият председател на Европейската централна банка призова за по-интегриран Европейски съюз с общ бюджет, който е способен да подкрепи държави в периоди на рецесия.

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Той застана начело на правителство на националното единство

Речта на Драги бе бурно аплодирана от повечето сенатори.

Той смята, че ускоряване имунизирането на населението е ключът за възстановяването на икономиката.

"Нашето първо предизвикателство е да се сдобием с достатъчно количество от новата ваксина, да я разпределим бързо и ефективно", каза той.

Италия все пак избегна политическата криза

Италия все пак избегна политическата криза

Марио Драги състави правителство

Премиерът очерта и широк дневен ред за прокарване на структурни реформи - от полово равенство до правосъдие, подпомагане на Южна Италия и реформа в публичната администрация.

По време на изказването си новият премиер намекна, че правителството може и да не управлява дълго време, но въпреки това иска да предприеме реформи.

По думите на Драги икономиката на Италия няма да се върне до нивата преди пандемията преди края на 2022 г.

Италия с най-голям срив на икономиката от Втората световна война

Италия с най-голям срив на икономиката от Втората световна война

Икономиката на Италия се сви с 8,9% през миналата година