Гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС, трябва да могат да влизат отново в Шенгенското пространство без печат - но това не винаги се случва, пише "Политико".

Британските граждани, живеещи в ЕС, подпечатват паспортите си при повторно влизане в Шенгенското пространство в нарушение на споразумението за Брекзит.

Съгласно споразумението гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС до края на 2020 г., трябва да могат да влизат и да напускат Шенгенската зона, без да им се подпечатват паспортите, ако могат да докажат, че пребивават в приемащата държава.

Това може да стане, като например се покаже карта за пребиваване или доказателство, че сте подали молба за разрешение за пребиваване.

ЕС "отсвири" британския посланик заради спора за дипломатическия статут

ЕС "отсвири" британския посланик заради спора за дипломатическия статут

Отложи първата среща на високо равнище след Брекзит

Но се съобщават за случаи във Франция, Германия и Холандия, където граничните служители настояват да подпечатват паспортите на всички британци.

Въпреки че печат, направен при тези обстоятелства, ще бъде обявен за нищожен, това може да доведе до слабо информирани служители да объркат тези хора с туристи, а не с жители. Това може да доведе до въпроси относно правото им да останат в Шенгенското пространство след тримесечното безвизово пътуване, договорено между ЕС и правителството на Великобритания.

Дан Пристли, британски гражданин, който има разрешение за пребиваване, издадено от Холандия, се завърна там с кола на 10 януари. Той успява да убеди граничните служители да не подпечатват паспорта му след дълъг спор, в който им показа разрешението си и разпечатка на Споразумението за Брекзит. Той отново влиза в ЕС през френския граничен пункт на входа на Евротунела във Фолкстоун.

"Докато гледах как ръката на длъжностното лице се насочва към печата, обясних, че паспортът ми не трябва да бъде подпечатан, тъй като имам разрешение за холандско пребиваване. Официалният представител обаче настоява, че всеки британски паспорт, независимо от местожителството в ЕС, трябва да бъде подпечатан и това е по заповед на нейния шеф."

Холандски митничари иззеха сандвичи с шунка от британски шофьори

Холандски митничари иззеха сандвичи с шунка от британски шофьори

На кадрите митничари със светлоотразителни жилетки обясняват

Пристли обяснява, че "спокойно протестирах и обясних защо това не е така и въпросът беше обсъждан известно време. Тъй като не беше постигнат напредък, размахвах копие на съответния текст от Споразумението за оттегляне - имах хартиен вариант. Тя взе текста и обясни, че е наясно с написаното, но има ясни заповеди да подпечата всеки паспорт. "

Британски гражданин, връщащ се в Амстердам със самолет от Бирмингам на 2 януари, се сблъска със същия проблем. Човекът, който поиска да остане анонимен коментира, успява да избегне печата, след 10-минутен спор с граничен служител и неговия надзорник. Пътуващият показа на служителите новия си документ за пребиваване, издаден от Холандия, посочва, че е част от Споразумението за оттегляне и им показва уебсайт на ЕС с правилата на телефона си.

"Очаквах да не са запознати с новите правила, така че бях подготвен", каза той. "Всички останали хора, които видях, водеха същия разговор - и бяха много, докато чаках там - на всички им бяха подпечатани паспортите. Трудно ми е да разбера как остава проблем почти месец след това."

Поп звезди хокат британското правителство, не осигурило безвизово пътуване в ЕС

Поп звезди хокат британското правителство, не осигурило безвизово пътуване в ЕС

Правителството на Борис Джонсън от своя страна обвинява ЕС

Фиона Годфри, съпредседател на кампанията Британия в Европа, заяви, че това се е превърнало в широко разпространен проблем, тъй като преходният период за Брекзит приключи на 31 декември и заедно с ограниченията за пътуване за коронавирус, превръща опита в преминаването на шенгенската граница в кошмар.

"Гражданите на Великобритания , живеещи в ЕС, са помолени да докажат, че са обхванати от Споразумението за оттегляне, дори в държави, където току-що е започнало прилагането и където те все още нямат карта за пребиваване в Споразумението за оттегляне, така че те трябва да носят със себе си редица документи за да докажат. Това може да включват трудови договори и договори за наем, битови сметки и банкови извлечения в допълнение към съществуващите карти за пребиваване в ЕС там, където ги притежават."

Объркването около новите правила се разпростира и върху превозвачите, каза тя, като на десетки граждани на Обединеното кралство, пребиваващи в ЕС, е отказано да се качат на летища във Великобритания.

Франция даде гражданство на бащата на Борис Джонсън

Франция даде гражданство на бащата на Борис Джонсън

Стенли Джонсън е гласувал за оставане на Обединеното кралство в ЕС...

Британците в Европа призовават страните от ЕС да гарантират, че граничните служители са напълно информирани относно правата за влизане на бенефициентите от Споразумението за оттегляне и че те се прилагат правилно. Групата също така е повдигнала тези дела пред Службата за външни отношения, общността и развитието на Обединеното кралство (FCDO) и Европейската комисия и иска Брюксел да предприеме действия в случай на нарушения.

Участниците в кампанията искат този въпрос да бъде обсъден на следващата среща на ЕС-Великобритания. специализирана комисия по правата на гражданите на 27 февруари. 

В допълнение, крайният срок за гражданите на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство, могат да кандидатстват за статут на уседналост до 30 юни, така че много от тях не притежават такава документация, но има информация, че вече им поисквано. Гражданите на ЕС са спирани на границата с Обединеното кралство с допълнителни искания за доказване на статут.

FCDO отказва да коментира, засега решава въпроса двустранно чрез своята дипломатическа мрежа. Британските посолства в Холандия и Франция заявиха в своите социални медийни канали, че работят с националните власти, за да гарантират, че правилата се прилагат добре.

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

314-годишният съюз между Англия и Шотландия е под въпрос