ЕС отложи първата си среща на високо равнище с новия посланик на Великобритания на фона на спорове относно статута на европейския представител във Великобритания, заяви представител на ЕС в четвъртък, съобщава АФП.

В Брюксел са гневни от факта, че Великобритания отказва да предостави пълен дипломатически статут на посланика в Лондон след Брекзит.

Представител на ЕС заяви, че срещата, предвидена за четвъртък между новия представител на Великобритания в Брюксел Линдзи Кроиздейл-Епълби и шефа на кабинета на председателя на ЕС Шарл Мишел, е отложена.

Ходът идва, тъй като Брюксел настоява, че пратеникът на ЕС в Лондон трябва да се третира като дипломат, а не като пратеник от международна организация с по-малки привилегии.

Барние предупреди Британия да не се заиграва с дипломатическия статут на ЕС

Барние предупреди Британия да не се заиграва с дипломатическия статут на ЕС

ЕК очаква Обединеното кралство да се отнася по съответния начин и то незабавно

В понеделник ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че това "не е приятелски сигнал" от Обединеното кралство и предупреди, че това ще затрудни сътрудничество след Брекзит.

ЕС настоява, че представител Жоао Вале де Алмейда трябва да получи пълен дипломатически статут, какъвто е случаят с посланиците в 143 други страни по света, където блокът има делегации.

"Очакваме Обединеното кралство да се отнася към делегацията на ЕС по съответния начин и то незабавно", коментира Борел.

Миналата седмица говорител на британското външно министерство настоя, че статутът на международна организация няма да навреди на способността на ЕС да работи в Лондон.

ЕС заклейми "неприятелския" отказ на Великобритания за статута на посланика

ЕС заклейми "неприятелския" отказ на Великобритания за статута на посланика

Това отслабва перспективите за сътрудничество