Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жосеп Борел разкритикува остро отказа на Великобритания да предостави пълноправен дипломатически статут на посланика на Общността и предупреди, че това отслабва перспективите за сътрудничество след Брекзит.

"Това не е приятелски сигнал - първият, който Обединеното кралство ни изпрати веднага след излизането от Европейския съюз", подчерта Борел след среща на 27-те външни министри на страните членки на ЕС.

"Ако нещата трябва да продължат по този начин, това казва: няма добри перспективи", настоя още той, цитиран от "Франс прес". 

Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Бизнесът е загубил милиарди, шотландците все повече искат независимост

Лондон предизвика гняв в Брюксел, като заяви, че посланикът на ЕС не трябва да се третира като дипломат от суверенна страна, а да работи съгласно по-малките привилегии на посланици от международни организации.

ЕС настоява, че неговият представител Жоао Вале де Алмейда трябва да получи пълен дипломатически статут, какъвто е случаят с посланиците му в 143 други страни по света, където Общността има делегации.

Миналата седмица Лондон номинира бившия член на преговорния си екип за Брекзит Линдзи Кроаздейл-Епълби за свой посланик в Европейския съюз, въпреки че той все още е вписан като по-младши шарже д'афер в списъка с акредитирани дипломати на Европейската комисия.

"Знаете, ние не искаме нещо ново, не искаме специално третиране", отбеляза Борел.

Брекзит мести 2 500 финансови работни места и 170 млрд. евро във Франция

Брекзит мести 2 500 финансови работни места и 170 млрд. евро във Франция

50 британски организации са преминали Канала, Дъблин, Амстердам и Франкфурт също се възползват

Изявлението му беше направено, след като европейските външи министри обсъдиха шансовете за сътрудничество в областта на външните работи и отбраната с Обединеното кралство на срещата им, след като Лондон отказа да го включи в споразумението след Брекзит, сключено в края на миналата година.

Борел настоя, че ЕС остава "уверен, че можем да разрешим този въпрос с нашите приятели в Лондон по задоволителен начин".

Ала европейски дипломати предупредиха, че Брюксел може да отмъсти за хода на Великобритания.

"Ще има реакция от ЕС. Смятаме това за ненужен, провокативен и недружелюбен акт", подчерта високопоставен европейски дипломат миналата седмица.

Миналата седмица говорителят на британското външно министерство омаловажи спора, настоявайки, че статутът на международна организация няма да навреди на способността на ЕС да работи в Лондон.

"ЕС, неговата делегация и персоналът ще получат необходимите привилегии и имунитет, необходими да извършват ефективно работата си във Великобритания", увери той.

Брекзит приключи, окончателно и след 4 години драма

Брекзит приключи, окончателно и след 4 години драма

На 31 декември в 23,00 часа по Гринуич преходният период изтече