На хиляди британски граждани е наредено да напуснат страните членки на ЕС след края на преходния период за Брекзит, според официални данни, пише The London Economic.

Данните на Евростат, публикувани в Guardian, показват, че общо 2285 граждани на Обединеното кралство са били експулсирани от 1 януари 2021 г., когато британските граждани загубиха правото си на свободно движение в рамките на ЕС, до третото тримесечие на миналата година.

Съгласно условията на споразумението за оттегляне, гражданите на Обединеното кралство, които са пребивавали законно в една от 27-те държави-членки на ЕС в края на преходния период на 31 декември 2020 г., отговарят на условията за постоянно пребиваване, защитавайки техните основни права.

Четиринадесет страни, включително Испания, Германия, Португалия и Италия, избраха системи, които автоматично предоставят нов статут на пребиваване след Брекзит на законно пребиваващи британци, без риск от загуба на права, ако бъде пропуснат административен срок.

Останалите 13 обаче изискват гражданите на Обединеното кралство официално да кандидатстват за новия си статут на пребиваване след Брекзит, като много от тях определят крайни дати.

Разделени по страни, данните на Евростат показват, че Швеция представлява почти половината (1050) от всички британски граждани, на които е наредено да напуснат през периода, а Холандия почти една трета (615).

Малта каза на 115 граждани на Обединеното кралство да напуснат нейната територия, Франция - 95, Белгия - 65, Дания - 40, Германия - 25 и Австрия - 10, докато някои страни с голямо население от британски жители, включително Испания, Португалия и Италия, не съобщиха за заповеди за експулсиране.

Експерти предупредиха, че данните не уточняват защо на хората е наредено да напуснат, така че не всички експулсирания може да са били свързани с ограничения за пребиваване, но казаха, че цифрите представляват "най-яркото възможно напомняне" за последиците от Брекзит.

"Британските граждани вече са граждани на трети страни в ЕС и като такива са подчинени на вътрешните имиграционни закони", каза проф. Михаела Бенсън от университета Ланкастър, която е ръководила няколко изследователски проекта за миграцията, гражданството и идентичността след Брекзит.

Бенсън каза, че контрастите най-вероятно отразяват различията във вътрешната политика относно имиграцията, изискванията за регистрация и записването и докладването. "Дания очевидно има известен твърд подход към цялата имиграция", каза тя.

Великобритания готви мащабни финансови реформи заради Брекзит

Великобритания готви мащабни финансови реформи заради Брекзит

Те бяха обявени от финансовия министър