Дубай обяви създаването на "космически съд" за уреждане на търговски спорове. Обединените арабски емирства (ОАЕ), които изпратиха сонда до Марс, засилват присъствието си в космическия сектор, информира АФП.

Трибуналът ще бъде базиран в Международния финансов център Дубай (DIFC) - независим арбитражен съд, който се основава на общото право.

Законите за космоса са управлявани от международни конвенции и резолюции, включително от Договора за космоса, който влиза в сила през 1967 г. Няколко държави също се подписаха под двустранни и многостранни споразумения за регулиране на космическата им дейност.

Но доскоро сферата бе почти само под контрола на държавите и институциите. Сега все повече частни компании участват в проучването на космоса.

Заки Азми, главен съдия на Международния финансов център Дубай, коментира, че съдилищата за космоса са глобална инициатива, която е необходима в международното проучване на космоса през XXI век.

Създаден през 2004 г., Международният финансов център Дубай е използван от много чуждестранни компании за уреждане на търговски спорове, но до момента нямаше специален съд за разрешаване на спорове за космоса между частни компании.

В последните години ОАЕ сериозно инвестира в проучването на космоса. След като изпрати първия си астронавт в космоса през 2019 г., миналата година страната изстреля сонда до Марс. Очаква се да достигне планетата през следващата седмица.