Президентът на Филипините Родриго Дутерте съобщи, че няма да позволи на учениците да се върнат на училище до откриване на ваксина против коронавируса, въпреки че някои държави възобновиха учебните занятия, информира АФП.

Децата трябваше да се върнат на училище в края на август, след като занятията за повече от 25 милиона ученици бяха отменени през март заради епидемията в страната.

Филипините - строга карантина за столицата, разхлабване за по-малко рисковите райони

Филипините - строга карантина за столицата, разхлабване за по-малко рисковите райони

В Манила са регистрирани около 70% от случаите в страната

Но по време на изявление в понеделник вечерта Дутерте предупреди, че рискът е твърде висок.

Безполезно е да говорим за отваряне на училищата, ако наистина не са в безопасност. За мен ваксината е на първо място, ако ваксината вече е тук, тогава е добре, подчерта държавният глава.

Макар че редица компании предприеха безпрецедентни действия за бързо разработване на ваксина против коронавируса, не е ясно дали изобщо ще бъде създадена ефикасна ваксина и за какъв период ще бъде разпространена по света.

Обикновено във Филипините учебната година е от юни до април, но властите отлагат началото заради коронавируса. За следващата учебна година образователното министерство вече обяви мерки за спазване на социална дистанция и онлайн класове.

Милиони живеят в крайна бедност във Филипините и нямат достъп до компютър за онлайн класове.

Във Филипините има повече от 14 300 заразени и 873 починали от коронавирус.