Два бележника на Чарлз Дарвин, съдържащи пионерските му идеи за еволюцията и известната му рисунка "Дървото на живота", са изчезнали. Вярва се, че бележниците са откраднати, обявиха от библиотеката на Кеймбриджкия университет, предаде АФП.

Британският учен водил записки в бележниците си през 1837 г. след завръщането си от пътешествие с HMS Beagle. От библиотеката обявиха, че бележниците струват милиони британски лири.

В единия от бележниците той е нарисувал диаграма, която показва няколко варианта за еволюцията на видовете и по-късно публикува по-развита илюстрация в книгата си "За произхода на видовете" от 1859 г.

Голямата библиотека на престижния университет обяви бележниците за изчезнали през 2001 г., след като били преместени от специалните колекции за снимки. Дълго време се смяташе, че неправилно са били регистрирани в библиотеката, в която има около 10 милиона книги, карти и ръкописи. В библиотеката е и един от най-значимите архиви на Дарвин в света.

Но при голямо претърсване тази година - най-голямото в историята на библиотеката - не са успели да открият бележниците.

"Кураторите са заключили, че бележниците...най-вероятно са откраднати", се каза в съобщение на библиотеката. Допълва се, че местната полиция е уведомена и че бележниците са включени в базата данни на Интерпол за изчезнали артефакти.

От библиотеката отправиха призив за оказване на помощ за намиране на изчезналите бележници. Призивът бе отправен на 24 ноември, Деня на еволюцията. На тази дата се отбелязва публикуването на книгата "За произхода на видовете".