Останките на френски и руски войници, загинали по време на катастрофалното отстъпление на Наполеон от Москва през 1812 г., ще бъдат положени в събота в рядък момент на единство между двете страни, пише АФП.

На церемония край град Смоленск ще се проведе повторното погребение на 126 души, убити в една от най-кървавите битки от руската кампания на Наполеон.

Погребението става, когато Франция отбелязва двестагодишнината от смъртта на военния лидер тази година.

Очаква се потомци на руски и френски военни лидери от 19-ти век да присъстват на погребението във Вязма, град на повече от 200 километра западно от Москва.

Останки от 120 войници, три жени и трима юноши бяха открити в масов гроб от археолози от двете страни през 2019 г.

Разкопките са водени от Пиер Малиновски, свързан с Кремъл ръководител на Фондацията за развитие на руско-френските исторически инициативи.

Смята се, че трите жени са така наречените (vivandieres, които са предоставяли първа помощ във френската армия, докато се смята, че тримата юноши са били барабанисти.

Смята се, че всички са загинали по време на битката при Вязма на 3 ноември 1812 г. в началото на отстъплението на френската армия от Москва и преди ужасяващото преминаване на река Березина.

Церемонията, придружена с оръжеен поздрав, ще отбележи рядък момент на единство между Русия и Европа по време на засилено напрежение по множество въпроси.

Русия отговори на Помпео с картината "Отстъплението на Наполеон"

Русия отговори на Помпео с картината "Отстъплението на Наполеон"

Москва: Продължавайте така, корави момчета

"Преки потомци на основните участници и в конфликта се срещат тук заедно в знак на помирение в памет на руските и френските войници, които техните предци са командвали преди повече от 200 години", коментира Малиновски пред Франс прес.

Юлия Хитрова, потомък на руския фелдмаршал Михаил Кутузов - смятан за национален герой за отблъскване на нашествието на Наполеон - добави: "В смъртта всички са равни: сега всички са в един гроб".

Принц Йоаким Мурат, потомък на един от най-прославените маршали на Наполеон, нарече предстоящата церемония "символ на взаимно уважение" между някога воюващите страни.

Масовият гроб е открит за първи път по време на строителни работи и първоначално се е смятало, че е един от многото масови гробове от Втората световна война в Западна Русия.

Но изследванията на Руската академия на науките по-късно показаха, че останките са на жертви на кампанията на Наполеон, повечето от тях са около 30-годишни по време на смъртта си, обяснява антропологът Татяна Шведчикова.

Александър Хохлов, ръководител на археологическата експедиция коментира, че откриването на метални униформени копчета е помогнало да се установи, че някои от жертвите са служили в 30-ти и 55-ти пехотен полк на френската армия и 24-ти лек пехотен полк.

В Русия търсят злато от отстъплението на Наполеон

В Русия търсят злато от отстъплението на Наполеон

Вярват, че Бонапарт бяга с 80 тона злато и ценности от Москва през 1812 г.