Индийската полиция е арестувала двама индуски фермери във връзка с убийството на мюсюлманин, заподозрян в контрабанда на крави в кланица, съобщава "Ройтерс".

Полицията е намерила тялото на 35-годишния Умар Хан на железопътните линии в района Алвар, в северозападната част на Раджастан. Двамата заподозрени са задържани в понеделник и арестувани на следващия ден, съобщава Рахул Пракаш, топ полицай в Алвар.

"Това е ясен случай на убийство във връзка с въпроса за защитата на кравите и ние също така открихме, че жертвата е била начело на контрабанда на крави", допълва Пракаш.

Хан и двама негови съучастници използвали откраднато превозно средство, за да транспортират пет крави, когато са атакувани от шестима членове на движението за защита на кравите. "Двете страни са носели оръжия и са стреляли едни срещу други", допълва той. Хан е застрелян и тялото му е хвърлено на железопътната линия, коментира Пракаш.

Убийството на крави е незаконна в по-голямата част от Индия. Премиерът на страната Нарендра Моди призовава за повече мерки за предотвратяване на такива атаки срещу хора, обвинени в ядене или убийство на крави.

Съпругата на Хан, Хурдисан, отрече, че съпругът ѝ, да е водел крави в кланица. Тя обвинява за убийството членове на десни хиндуистки групи, свързани с партията на Моди. "Той кара кравите вкъщи заради млякото им, а не за месото им. Искам правителството да защити мен и децата ми", коментира тя.