Полицията в Южна Корея е арестувала двама мъже за тайно заснемане на 1600 гости на хотели в последния воайорски скандал в страната, съобщава "Гардиън".

Задържаните инсталирали тайни камери в 42 стаи в 30 хотела в 10 южнокорейски града между ноември миналата година и началото на този месец, съобщават медиите.

Арестите са седмица след като певецът и телевизионна знаменитост Юнг Джоун призна, че тайно се е снимал с жени по време на полов акт и онлайн е споделил кадри без тяхно съгласие.

В последния случай, мини-камери с 1мм обективи са открити в дигитални кутии, сешоари и стенни контакти. Повече от 800 незаконно заснети видеоклипа са разпространени на живо чрез сървър, базиран в чужбина.

Докато уебсайтът е свалена този месец, заподозрените са спечелили 6 200 долара от 97 души, които са плащали месечна такса за достъп.

Двама други мъже се разследват във връзка с камерите в хотелите. Полицията коментира, че няма доказателства, хотелите да знаят, че техни гости са заснети без тяхно знание.

Южна Корея се бори с епидемия от "молка" - тайно заснети видеоклипове със сексуален характер, които са към жени на обществени места като тоалетни и съблекални, но също и в собствените им домове.

Увеличаването на случаите подтикна десетки хиляди жени да излязат на улиците на Сеул миналото лято, за да поискат по-дълги присъди за извършителите. Властите реагираха с увеличаването на патрулите в обществените тоалетни - мярка, която се определя за неефективна.

Полицията съобщава за 6,470 случая на незаконно заснемане през 2017 г. в сравнение с 1353 случая през 2012 г. Но на много нарушители получават скромни глоби и в повечето случаи престъплението остава ненаказано.

Задържаните за камери в хотелите могат да получат до пет години затвор и тежка глоба за разпространението на незаконни видеоклипове. "Полицията се отнася сериозно с престъпници, които публикуват и споделят нелегални видеоклипове, тъй като те сериозно вредят на човешкото достойнство", заяви служител на полицията в Сеул.