Гана потвърди първи два случая на смъртоносния и силно заразен марбургски вирус, принадлежащ към същото семейство като вируса, причиняващ ебола, съобщава Би Би Си.

И двамата заразени пациенти са починали наскоро в болница в южния регион Ашанти. Техните проби са се оказали положителни по-рано този месец и вече са удостоверени от лаборатория в Сенегал.

По данни на здравните власти в западноафриканската държава в момента 98 души са под карантина като предполагаеми контактни лица.

Все още не съществува лечение на марбургската треска. Лекарите обаче твърдят, че пиенето на много вода и лечението на специфични симптоми подобрява шансовете на пациента за оцеляване.

Вирусът се предава на човек от плодови прилепи и се разпространява между хората чрез предаване на телесни течности.

Той причинява тежко заболяване, често с фатален край. Сред симптомите са главоболие, висока температура, мускулни болки, повръщане на кръв и кървене.

Властите в Гана предупреждават хората да стоят настрана от пещери и да готвят добре всички месни продукти преди консумация.

В Африка предишни огнища и спорадични случаи на марбургска треска са регистрирани в Ангола, Демократична република Конго, Кения, Южна Африка и Уганда, уточнява СЗО. Първото огнище на марбургска треска е потвърдено в Германия през 1967 г. Тогава умират седем души.

Вирусът причини смъртта на повече от 200 души в Ангола през 2005 г. - най-смъртоносното огнище на марбургска треска в историята, съгласно данните на СЗО.