Двама души са убити, а най-малко четирима други ранени при нападение с нож в Югоизточна Франция, съобщава БиБиСи.

Свидетели коментират, че нападателят е влязъл в магазин за тютюн в град Романс-сюр-Изер, близо до Гренобъл, и е намушкал собствениците и клиент. След това той отишъл в близкиата месарници и нападнал още хора. Той грабва още един нож и напада клиент с тъпия край, преди да влезе в супермаркет.

Полицията заяви, че е арестуван заподозрян . Мотивът за нападението не е ясен. Антитерористичната полиция не е поела разследването, но заяви, че следи развитието.

Според френски медии заподозреният е 33-годишен мъж, който заявил на полицията, че е роден в Судан. Той не е известен на полицията или разузнавателните служби, съобщава новинарският сайт France Bleu.

Премиерът Еманюел Макрон туитира: "Моите мисли са с жертвите на нападението Романс сюр-Изер, с ранените, с техните семейства." Той обеща, че ще изясни "този отвратителен акт".

Според съобщенията, министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер пътува до града по-късно днес.

В момента Франция е в блокада заради пандемията на коронавирус. Хората могат да купуват само стоки от първа необходимост или да се занимават с упражнения.

Прокуратурата за борба с тероризма заяви пред Асошиейтед прес, че нападението е станало в 11 ч. на търговска улица. Прокурорите коентират, че предполагаемият нападател няма документи, но твърдят, че е суданец и е роден през 1987 година.

Прокурорите допълва, че и други хора са ранени, но не могат да потвърдят съобщенията на френските медии, че има седем други жертви, от които трима са в критично състояние.

Те също така не потвърдиха съобщения, че мъжът е извикал "Аллах акбар", докато е извършил нападението. Службата заяви, че оценява дали нападението е мотивирано от тероризъм, но че не е започнало официални производства, за да го третира като такова.

Пострадалите са пазарували храна през уикенда на улицата, на която има пекарни и бакалии. Медиите съобщават, че нападателя първо нападнал жител който току-що е напуснал дома си за ежедневна разходка - прерязал гърлото му пред приятелката и сина му.

През последните месеци във Франция има редица атаки с нож. През януари френската полиция застреля и рани мъж в Мец, който размахваше нож и викаше "Аллах акбар". Два дни по-рано друг мъж бе застрелян от полицията, след като намушка един човек фатално и рани други двама в парижко предградие.