Двама украински военнослужещи са убити от проруски сепаратисти в Източна Украйна през последното денонощие, съобщиха украинските военни във вторник, нова ескалация на напрежението, съобщава "Ройтерс".

Киев твърди, че Русия трупа сили близо до източните граници на Украйна през последните седмици, а съобщенията за нападения на сепаратистите срещу украинските правителствени сили са се увеличили значително.

НАТО заяви, че се притеснява от руското военно натрупване в района на Донбас, където украинските войски се борят с подкрепяните от Русия сепаратистки сили в конфликт от 2014 г., при който са загинали 14 000 души.

Москва и Киев отдавна се обвиняват взаимно, че не прилагат мирно споразумение за региона.

Кремъл заяви в понеделник, че руските военни движения в близост до нейната споделена граница с Украйна не представляват заплаха за Украйна или някой друг и че Москва премества войски в страната си, както намери за добре.

САЩ, Великобритания, ЕС и страните от НАТО изразиха подкрепа за Украйна.

Съединените щати смятат, че докладите за руските военни движения на границата на Украйна са "достоверни", поискаха от Москва да обясни "провокациите" и САЩ са готови да се ангажират със ситуацията, заяви в понеделник Държавният департамент на САЩ.

САЩ поискаха обяснение от Русия за струпването на войски по границата с Украйна

САЩ поискаха обяснение от Русия за струпването на войски по границата с Украйна

САЩ са рамо до рамо със своя партньор Украйна...

През последното денонощие подразделенията на украинските сили за сигурност нарушават прекратяването на огъня с минометен огън по село Широка балка в западната част на Хорловка на територията на Донецката народна република (ДНР), съобщава във вторник представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня, цитиран от ТАСС.

"През изминалия ден общият брой нарушения на безсрочното прекратяване на огъня от въоръжените сили на Украйна е веднъж. Общият брой боеприпаси, използвани от въоръжените сили на Украйна, е 12 единици. "

Според министерството украинската армия е използвала 82-мм миномета за обстрел.

В Донбас от 27 юли 2020 г. са в сила допълнителни мерки за контрол на прекратяването на огъня, договорени от членовете на контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна.

Допълнителните мерки включват забрана за нападателни и разузнавателни и диверсионни действия, за използване на самолети, забрана за стрелба и разполагане на тежко оръжие в населените райони.

Един от основните пунктове на споразумението е прилагането на дисциплинарни мерки за нарушаване на режима, а отвръщане на огън е разрешено само в случай на пряка заповед от командването.

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Обсъдила е ситуацията със "западните покровители" и "Вашингтон трябва да се притеснява"